ÇAKMA BİRA
Çakma bira aslında çayın türevini almakla aynı. Bitmiş bir fermentasyonun ardından elde kalan tortu ile yapılıyor. Genelde bira kiti ile yapılan biralarda az bir tortu kalır ama o da kullanılabilir. Tane tahıl biraların tortusu çok olur, o yüzden kullanmak ve elde kalan bu tortuyu değerlendirmek gerekir.
Fermentasyon sonrası kalan dip tortusu maya elde etmek için çeşitli yöntemlerle kullanılmakta. Tortu seyreltilerek ya da olduğu ya da kurutularak maya elde edilebilmektedir. Bu kez tortudan yeniden bira elde etme yöntemini göreceğiz.
Bira kitleri
Bira kitlerinin bazıları 30 litrelik kovalarda yapılmakta ve bu kovalarda musluk da bulunmakta. Fermentasyon bitiminde çoğu ev biracısı musluktan dolum yapmakta bir kısmı ise sifonlama ile birayı dolum kovasına alıp oradan dolum yapmaktadır. Su damacanalarında yapılan fermentasyondan sonra zaten mecburen sifonlama aktarma yapılıyor.
İster doğrudan dolum olsun ister aktarma yapılsın geriye bir tortu kalmaktadır. Bir kısım ev biracısı ise dipte kalan tortuya dikkat etmeyip bulanık da olsa dolum yapmayı tercih ediyor bu durumda dipte pek tortu kalmıyor ve bu tortu doğrudan şişelere gidiyor. Böyle yapmayıp tortuyu geride bırakırlarsa onlar da bu tortuyu değerlendirerek çakma bira yapabilirler.
Tane tahıl
Tane tahıl bira yöntemi ile yapılan fermentasyon sonucu oldukça tortu elde edilir. Burada da önemli olan sifonlama aktarma yapmak ve tortuyu geride bırakmaktır.
Yapılışı
Elde kalan tortuya yeni açılmış bir petten su ilave etmek yeterlidir. Tortuyu 5 litrelik bir su damacanasına alıp üstünü de 4, 4,5 litreye tamamladıktan sonra havakilidini takıp fermentasyon devam ettirilir. Bir süre sonra tortu yine dibe çökecek ve bira berraklaşacaktır. 1 hafta kadar dinlendirdikten sonra şişeleme yapılabilir. Bu biraya da şişe şekeri eklenir.
Şeker
Su ile birlikte istenirse 50-100 gr akide şeker (candy sugar) hazırlanıp kullanılabilir. Ya da beyaz şeker eklenebilir. Bu alkol seviyesini biraz daha yükseltir.
Dinlendirme
Dolumu yapılan şişeleri 1 hafta kadar mayalanma sıcaklığında dışarıda beklettikten sonra ister buz dolabında ister serin bir yerde dinlendirmeye almak gerekir. 2-3 ay sonra içime hazır olur.
Raf ömrü
Eğer şişede hava boşluğa 1-2 santim bırakılırsa 1-2 yıl dayanır.
Birası
Birası tabii ki hafif gövdeli, lezzeti düşük bir biradır. Köpük yeterlidir. Hafif gövdeli olduğu için çakma bira olarak adlandırıyorum.
Kullanımı
Bu bira sizden sık sık bira isteyen bedavacılara rahatça verilebilir.