top of page

AKTARMA

Aktarma aşaması bira yapımının en kritik aşamasıdır. Önce fermantasyonun bittiğine emin olmak gerekir. Sonra aktarma işlemi başlar. Aktarma yaparken fermenterden genç bira adayını bir tülbentten süzmek yapılacak en büyük yanlıştır. Durulaşıp kendine gelmiş bira adayını yeniden allak bullak edip şişeye almak her şeyi baştan yapmaya benzer.

 

Aktarma sifonlama tekniği ile olur. Bir hortum marifetiyle bira aktarma için daha önceden hazırlanmış aktarma kabına alınır. Burada dikkat edilecek nokta dipteki tortuyu kaldırmamaktır. Genelde plastik hortumlar eğik olur, o yüzden fermenterin içine girecek kesimi daha sert bir borudan yapmak iyi olur. Şeffaf fermenterden içini görerek sifonlama yapmak çok kolay olmaktadır.

 

Sifonlamada bir diğer kritik nokta ağızla sifonlama yaparken ağızdan bakteri bulaşması tehlikesidir. Bunun çözümde ağızla emilen bölümün ucuna nargile sipsisi koymak ve bira hortumdan gelirken sipsiyi ayırmaktır, böylece temas engellenmiş olur.

 

 

AĞIZLA SİFONLAMA TEKNİĞİ

Ağızla sifonlamada eğer hortum uzun tutulursa kırmızı çizgi seviyesinin altında kalan miktar hortum aşağıya eğildiğinde akışa devam etmektedir. Hortumu eğik tutup ağızla biraz bira çekmek yeterli.

 

 

AKTARMA KABI

 

Aktarma kabı dibinde musluklu sistemi olan bir kaptır. Musluk ya da vana her şişe dolduktan sonra kapatmak için kontrol sağlar ve başıboş akan hortuma oranla daha az biranın israf olmasına neden olur. Ya da şişeye giden hortumun uygun yerine musluk koymak da işe yarar.

 

 

HAZIR SİFONLAR

 

Ülkemizde artık 3-4 internet satış sitesi üzerinden hazır sifonlar satılmaktadır. Kullanımı ağızla sifonlamaya göre çok daha sağlılıdır.

bottom of page