top of page

ARAÇ GEREÇ TEMİNİ

Bira yapmaya karar verdiyseniz eksik malzeme ile işe girişmeyin derim. Ayak bağı olur, yapmak istediğinizi yapamazsınız ya da yaptığınız işlemlerin sonucundan emin olamazsınız. Dosyanın altında almanız gereken alet edevat listesi verilmiştir.

 

HAMMADDELER

Malt, maya, şerbetçiotu, su, şeker.

 

ÖĞÜTME

Aldığınız arpa maltını (Arpanın çimlendirilmesi ve kurutulması sonucu elde edilen tahıl) (diyelim 4 kg) öğütücüde un olmayacak şekilde öğütün. Öğütücünün ucuna poşet geçirirseniz malt çevreye dağılmaz. Öğüttüğünüz maltı malt torbasına alın. Malt torbası 40X50 cm boyutlarında olursa malt içinde rahatça hareket eder.

 

MAYŞELEME

Ale bira yapımında genelde “sabit sıcaklıkta mayşeleme” kullanılır. Elimizde 4 kg öğütülmüş malt var. İlk kullanacağımız su haşlama suyudur. 14,5 lt su 72 dereceye ısıtılır. 25 litrelik derin bir kazana alınır. Malt suya bırakılır. Malt soğuk olduğu için suyun sıcaklığı düşer, normaldir. Malt suda karıştırılır. Kazanın kapağı kapatılır ve iyice sarıp sarmalanır. 15 dakikada bir malt kazanda alt üst edilir. Toplam haşlama süresi 1 saattir.

 

SÜZME

1 saat geçince malt torbası kazanın üstüne bir ızgaraya alınır. Maltta kalan özü almak için maltın ağırlığı kadar yani 4 lt su malt torbasının üzerinden geçirilir. Su sıcaklığı 75 dereceyi geçmemelidir. Malt torbasının süzülmesi biraz beklenir ve bir köşeye alınır. Artık kazanda yapışık bir şerbet vardır. Litre olarak da 15 lt civarındadır. (malt kendi ağırlığı kadar suyu posasıyla eksiltir, biz de ek 4 lt su ile yine aynı litre şerbeti elde etmiş olduk)

 

KAYNATMA

Kazandaki şerbete şerbetçiotu katılır (2,5 gr/lt pelet şerbetçiotu için) ve kaynatılır. Ocak güçlü yanmalıdır. Kaynama sırasında kapak yarı açık olmalı ve 15 dakikada bir karıştırılmalıdır. Şerbetçiotu bol köpürür, dikkat. Kaynama süresi en fazla 1 saattir.

 

SOĞUTMA

Kaynadıktan sonra şerbeti hızla soğutmak gerekir. Bunun nedeni sülfat oluşumunu engellemek, proteinlerin çökmesi sağlamak ve zararlı bakterilerin üremesini engellemektir. Mayşe yarım saat içinde 20-25 derece sıcaklığa düşürülmelidir. Kazanı içine alabilecek kadar büyük bir kovanın içine şerbetin ağırlığı kadar buz konulur. 10-15 kg kadar ve kazan bu buzun içine alınır.

 

MAYALAMA

Soğutulup 20-25 derece arası bir sıcaklığa inen şerbet fermentere alınır. Bu aşamada OG ölçümü için şerbetten örnek alınabilir. Şerbetin tadına da bakılmalıdır. Elimizdeki ale maya şerbete katılmadan yarım saat önce bir bardakta uyandırılır.  15-18 lt şerbet için 6 gr maya yeterlidir. Maya katılan şerbet fermenterin içinde iyice karıştırılır. Sıra havakilidini takmaya gelir ve o da takılır. Fermenter güneş almayan sakin bir köşeye alınır.

 

 

FERMANTASYON

Mayalama süresi genelde10- 20 gün arasıdır. İlk gün hafiften şıra köpüklenir havakilidinden hava çıkışı başlar. Sonraki gün bu süreç devam ederken şıra iyice bulanır. 3-5 gün sonra köpüklenme şiddetini yitirir. Dipte tortu birikmeye başlar. 7-8 gün sonra havakilidinde hava çıkışı iyice yavaşlar. Yüzeyde köpükler küçük yüzen adalar haline gelir.

 

 

SİFONLAMA

Fermantasyonun bittiğine karar verildikten sonra bira sifonlama yöntemi ile tortu kaldırılmadan aktarma kabına alınır. Aktarma yapılırken tülbent gibi malzemeler ile süzmek değil hortumla sifonlama yapmak gerekir. Tortu dipte kalmalıdır. Aktarma kabı birayı şişelere doldurma kabıdır. Tortudan arındırılmış bira artık güvendedir.

 

 

ŞİŞE ŞEKERİ

1010 FG için litrede 8 gr, 1020 FG değeri için litrede 6 gr şeker kullanılır. Bir yöntem biradan biraz bir kaba alıp toplam şekeri onda eritip aktarma kabına katmak ve çalkalamaktır. Diğer yöntem her şişeye belirlenen şekeri bir ölçek ve huni ile tek tek koymak arkasından birayı doldurmaktır.

 

ŞİŞELEME

Şişe şekeri eklendikten sonra sağlam şişelere bira doldurulur. Bu aşamada şişe dipten doldurulmalı hava temasının en az olmasına dikkat edilmelidir.

 

KAPAKLAMA

Kapaklar uzun etek olmalıdır. Hava kaçağına ne kadar engel olunursa bira o kadar sağlıklı olgunlaşır.

 

SAKLAMA

Biralar şişelendikten sonra oda sıcaklığında 1 hafta kadar bekletilmelidir. Sonra buzdolabına alınır. En az 2 ay olgunlaşması beklenir.

bottom of page