top of page

BULANIK BİRA

 

Bulanıklık (haze) ev birasında keyfi bir seçimdir. Kimileri bulanık sever, kimileri cam gibi berrak olmasını tercih eder. Bulanık sevenlerin tercihini kolay olduğu için bir kenara bırakalım, biz berrak bir bira nasıl elde edilir onu inceleyelim.

 

Bulanıklık için ilk söylenecek şey bunun bir kusur olmadığı sadece görsel bir öğe olduğudur. Sonuçta bulanık bira bozuk bira değildir. Ama kimilerinin söylediği gibi doğru ya da gerçek birayı da temsil etmez.

 

Bulanıklığın iki ana nedeni var. Birincisi proteinler, ikincisi birada oluşan tortudur.

 

Berraklık Nasıl Elde Edilir

Berrak bir bira elde etmek için uygulanacak birkaç yöntem var. Gerisi sabır göstermektir.

 

1. Filtre Kullanmak: Bu uygulamayı ben tercih etmediğim için size de tavsiye etmiyorum. Sonuçta bir el emeği işi yapıyoruz, sanayi birası yapmıyoruz.

 

2. Sifonlama Yapmak: Fermentasyonu bitmiş olan şırayı şişelere doldurmadan önce bir aktarma kabına ya da kovasına sifonlama yaparak aktarmak. Yani ya hazır bir sifon satın alarak ya da bir hortum aracılığı ile yerçekimi kanunundan yararlanarak birayı diğer kaba aktarmak. Bunu yaparken tortuyu kesinlikle rahatsız etmeden ve kaldırmadan, bulandırmadan yapmak gerek.

 

İkinci fermentasyona geçişte de sifonlama yapmak size berrak bir biranın yolunu açar.

 

3. Çöktürücü Kullanmak: Irish Moss (İrlanda Yosunu) gibi kimi araçlar kullanarak biradaki tortu dibe kısa zamanda çöktürülür ama ben bunu da önermiyorum.

 

4. Soğuk Şoklama (Cold Crash) Yapmak: Bu konuyu ayrı bir yazıda anlatmıştım. Bunun için o yazıya bakılabilir. Kısaca fermentasyon bitiminde fermenteri buzdolabında bir hafta on gün kadar dinlendirmektir diyebiliriz.

 

5. Şişede Dinlendirme: İşte asıl yapılması gereken budur. Hem biranın kendine gelmesi hem de tortunun iyice dibe çökmesi için en az 3-4 ay bira şişede dinlendirilir. Eğer arada alıp çalkalamazsanız son derece berrak biralar elde edersiniz.

 

6. Bardağa Almak: Biranız şişede son derece berrak olabilir ama dibinde tortu yine de vardır. Eğer birayı bardağa usulünce almazsanız yine bulanık bir birayla karşılaşırsınız. Tortuyu geride bırakacak şekilde bira bardağa alınmalıdır.

 

Bazen şişe şekerini fazla koyunca ya da fermentasyon bitmeden şişeleme yapıldığında ya da diğer nedenlerden dolayı şişe açılınca birada ani bir köpürme ve fışkırma olur. Bu fışkırma dipte yatan tortuyu da kaldırır. Sonuçta elinizde biraz zayi olmuş bulanık bir bira kalır. Ziyanı yok, bu da afiyetle içilebilir. Eğer köpürecek bir bira varsa şişeyi bir tencerenin içinde açıp, köpük yatışınca içmek mümkündür.

bottom of page