top of page

CORNELIUS FIÇI SİSTEMİ

 

Kaynak: fermantasyonaski.blogspot.com.tr/

Bu yazımız cornelius fıçıları için hazırlanmıştır. Bizde Premix sistem olarak da bilinir. Meşrubat için kullanılmaktadır. Tüm sistem pin-lock (ya da ball-lock) bağlantı parçaları, premiks (Cornelius) fıçı, CO₂ tüpü, regülatör ve musluktan oluşur. (Yurtdışı alışveriş sitelerinde tüm parçalar satılmakta.) Artık ülkemizde de satışı yapılıyor: Fıçı Bira

DİKKAT

Fıçı açılmadan önce içindeki hava kesinlikle boşaltılmalıdır.

HAZIRLIK

Öncelikle sanitasyonu yapılmış Cornelius fıçıya aktarılan bira +4 dereye soğutulur.

Oluşması muhtemel iç basınç kapak üstündeki valfin çekilmesi suretiyle boşaltılır.

CO₂ regülatörleri bağlantıları yapılır. Boruların sızdırmazlığı kontör edilir ve regülatör (basınç düzenleyici) ayarı 20 Psı olacak şekilde ayarlanır (Bu değer tüm pale ale biralar için geçerlidir. Diğer türler ve sıcaklık hesaplamaları için tabloya bakmanız gerekmektedir).

 

DOLUM

20 psi değerine getirdiğimiz regülatör bağlantıları kontrol edilerek kontrollü şekilde vanası açılır. İlk başta basınçta bir azalma yaşanacaktır. Doğaldır.

Telaşlanmayın Cornelius fıçılar patlamaz 130 psi kadar dayanıklıdır.

Eğer fıçı kapağı tam oturmamış ise hava kaçağını hissedeceksiniz. Bir iki çekiç darbesi ile conta kapak ilişkisi tam sağlanır (ball-lock için). İşlem bitiminde köpüklü bezle son kontrol yapılır.

 

Bu aşamada 3 farklı yöntem karşımıza çıkmaktadır.  Asıl amaç CO₂’nin bira ile temasını maksimumda tutmaktır. 

 

BİRİNCİ YÖNTEM

Birinci yöntem aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere beyaz CO₂ aparatının sıvı çıkışına takılarak fıçıya 20 psi CO₂ verilmesi yöntemidir.  Bu durumda köpüklenme maksimumda olacaktır. Güzel rahat ve hızlı bir yöntemdir. CO₂ verildikten sonra sağa ve sola hafifçe çalkalama yapılarak temas eden yüzey arttırılır.

İKİNCİ YÖNTEM (TERS DOLUM)

İkinci yöntem biraz daha meşakkatli olup pinlock bağlantısı normal yani gaz girişinden yapılır. Ancak, fıçı ters çevrilmek suretiyle fıçıya 20 psi CO₂ basılır. Amaç aynıdır. CO₂’yi maksimumda bira ile temas ettirmektir.

ÜÇÜNCÜ YÖNTEM (SALLAMA)

Üçüncü farklı yöntemde ise bağlantı gaz girişinden yapılır. Herhangi bir ters çevirme işlemi de yapılmaz. Ancak, normal verilen CO₂ bira ile teması çok az olacağından, işlem bittikten sonra yaklaşık 2-3 dakika boyunca fıçı sağa sola sallandırılır ve mümkünse yatay pozisyona getirilerek sallandırılmaya devam edilir. 

BEKLETME

Tüm sızdırmazlıklar kontrol edildikten sonra CO₂ pinlock fıçıdan ayrılarak fıçımız buzdolabında +4 derecede beklemeye alınır. CO₂ ile biranın moleküler seviyede bağ kurmaları ve karbonik asidin oluşması için en az bir gün bekletilir. Sabırsızsanız tabi ki içebilirsiniz ama istenilen CO₂ seviyesini yakalamayacaksınız.

 

SON AYARLAMA

Buzdolabında dinlendirilen biralar artık içime hazırdır. Tekrar CO₂ ve musluk aparatları takılarak regülatör 15 psi ayarlanır. Artık CO₂ yi itici güç olarak kullanmaktayız. Karbonasyon zaten gerçekleşmişti. İtici güç için kullanılan Psi değerini yükseltmeniz size sıvıdan ziyade köpük oluşmasını sağlayacak ve büyük olumsuzluklar yaratacaktır. 

 

BARDAĞA ALMA

Fıçıdan dolum yapılırken öncelikle bardak soğuk su ile terletilir. Ardından 45 derecelik açıya getirilerek fıçıdan bira basılır. Bardağın dolmasına 3 parmak kala bardak dik konuma getirilir ve aşağıya çekilerek köpük yapılması sağlanır.

PIN-LOCK ve BALL-LOCK FARKI

Pin-lock fıçı sistemi Coca-Cola, ball-lock sistem ise Pepsi tarafından kullanılıyor.

TEMİN EDİLEBİLECEK YERLER

Hem bira bayileri hem de meşrubat bayileri

 

ALIŞVERİŞ YAPILACAK YERLER

Yurtdışı internet alışveriş siteleri: aliexpres gibi. Artık ülkemizde de satışı yapılıyor: Fıçı Bira

 

İNTERNETTE ARAMAYA YARDIMCI OLACAK KELİMELER

Keg, cornelius keg, cornelius pin-lock, regulator, tap, faucet 

bottom of page