top of page

HAMMADDE LİSTESİ

 

MALT

(İng. Malt)

 

Çoğu tahıldan elde edilebilir. (arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf vs.) Tahılın çimlendirilip kurutulması süreci sonrası elde edilir. Ana malt ve özel aroma malt olmak üzere ikiye ayrılır.

MAYA

(İng. Yeast)

 

Maya bira mayasıdır. İki türü vardır. Ale maya ve lager maya. Genelde 11 gramlık paketler halinde yurtdışında üretilir.

ŞERBETÇİOTU

(İng. Hop)

    

Şerbetçiotu bitkisinin sadece dişi olan cinsinin çiçekleri kullanılır. 2 halde piyasada bulunur. Yoğunlaştırılmış –pelet- olarak ve kurutulmuş çiçekler olarak.

 

KURUTULMUŞ VE PELET ARASINDAKİ FARK

Pellet formdaki şerbetçi otu, posasının bir kısmından arındırılmıştır diyebiliriz. Endüstride genellikle pellet kullanılır. Yaprak/çiçek parçalandığı için pellet yapımında, yaprak halindeki şerbetçi otuna göre aynı miktarda kullanıldığında %20-40 daha fazla acılık sağlarlar. Yaprak halindeki şerbetçi otunun ise şöyle bir faydası olabiliyor: şıra, fermentöre kazandan aktarılırken, yavaş yavaş tabanda bir filtre oluşturuyor ve sedimentasyona neden olacak moleküllerin/proteinlerin bir kısmını tutuyor. Geleneksel üretimde bu yüzden yaprak (whole leaf) formunu tercih eden çokça üretici var. (Olgu Taylan Güven)

SU

(İng. water, liqour)

Temizlikte ve biranın yapımında çeşitli aşamalarda kullanılır. Suyun kalitesi biranın lezzetini belirler.

 

 

ŞEKER

(İng. sugar, priming sugar)

 

Beyaz toz şekeri olduğu gibi kullanmak da mümkündür, ağda haline getirip granül şeker olarak kullanmak da. Şişeleme aşamasında karbonizasyon için kullanılır. Alkol derecesini artırmak için de kullanılabilir.

 

KATKILAR

(İng. Adjunct)

Katkıların ana görevi biraya bir karakter kazandırmaktır. Biraya değişik aromalar ve renk katarlar. İki gruba ayrılır. Fermente edilebilen ve edilemeyen katkılar. Ham tahıllar, maltlar, bakliyat, meyveler, baharatlar katkıları oluşturur.

 

 

bottom of page