top of page

EVBİRASI BARDAĞA NASIL ALINIR

Biranızı bardağa alırken dikkat edilecek en temel özellik ev yapımı birada az ya da çok şişe dibinde tortu olmasıdır.

 

1- Bardağınız soğuk olmalıdır.
2- Biranızı boşaltmadan önce şişenin çalkalanmamasına özen gösterin.
3- Şişeyi açtıktan sonra tepesinden şişenin ağzında oluşan gaz hareketine bakın. Bu size hangi hızla dökeceğiniz konusunda ipucu verir.
4- Bardağı 45 derecelik bir açıya getirin.
5- Şişeyi de yatay bir hale getirin.
6- Şişenin ağzını bardağın kenarına dayayın.
7- Yavaş yavaş biranın bardağın kenarından bardağa dolmasını sağlayın.
8- Biranın lıkır lıkır dolmasına izin vermeyin. Hızını buna göre ayarlayın.
9- Bardak dolmaya başladıkça bardağı dikleştirin.
10- Bardağın dolmasına yakın eğer köpük azsa birayı biraz yukarıdan dökün ama şişeyi asla baş aşağı yapmayın.
11- Şişeyi tümüyle boşaltmayın. Bırakın dibinde tortusu ve az da olsa bira kalsın. (İsterseniz bu kalan son tortuyu ayrıca bir bardağa boşaltarak ya da şişeyi fondip yaparak içebilirsiniz)
12- Şişeyi bir kerede bardağa boşaltın. Dikleştirip tekrar doldurmayın. Çalkalanır, bulanır. Eğer yarım yarım iki bardağa dolduracaksanız şişenin yatay konumunu bozmayın.

AÇARKEN KÖPÜREN BİRA

Ya malt içeriğinden ya da haşlama nedeniyle ya da yer değiştirme sırasında çalkalama nedeniyle birada açarken köpüklenme olur. Köpüreceğinden şüphelendiğiniz birayı temiz bir tencere içinde açmanızda fayda var. Köpük taşarak tencerede birikecektir, yatıştıktan sonra onu da bardağa koyup ayrıca içebilirsiniz. Köpüklenme dipteki tortuyu da hareketlendireceği için şişeden ilk elde aldığınız bira da berrak olmayacaktır.

 

KÖPÜK AZ İSE

Eğer bira istenilen kadar köpüğe sahip değilse bardak buzdolabında bekletilerek yüzeyin buz tutması sağlanır. Buzlu yüzey karbondioksitin daha çabuk çıkmasını sağlayacak bu da geçici bir köpüklenme sağlayacaktır.

 

Bir diğer yolda dolumun sonlarına doğru şişeyi iyice yukarı kaldırıp biranın bardağa çarparak dolmasını sağlamaktır. Bu da yeterince köpük oluşturacaktır.

bottom of page