ŞİŞE NASIL TEMİZLENİR
Kendi Şişeniz
Eğer şişeniz içtiğiniz bir biranın şişesi ise şişe bittikten sonra suda iyice çalkalayıp ters çevirip kurumaya bırakmanız yeterli olur.
Kullanılmış Şişeler
Eğer şişeleri bir bakkaldan ya da marketten aldıysanız yani kendi kullandığınız şişe değilse ilk önce kaba temizliğini yapmak ve etiketini çıkarmak gerekir.
Dış Temizlik
Şişe etiketlerinin çoğu aslında kolayca çıkar. Bir iki markanın etiketlerini çıkarmak biraz zordur. Bizde satılan ticari biraların etiketlerini çıkarmak için 30-40 dakika ılık ya da sıcak suyun içinde bekletmek yeterlidir. Dikkat edilecek nokta etiketlerin tamamen su içinde kalmasıdır. Şişelerin içine biraz su doldurmak batmalarını sağlar.
Bu bekleme sonunda etiketleri kolayca soymak mümkün olur. Eğer kolay bir şekilde soyulmuyorsa su içinde biraz daha bekletebilirsiniz. Soyulmadan sonra şişe üzerinde etiketin yapıştırıcısının izleri kalır, onları da mutfak süngeri ile temizlemek mümkündür. İyice süngerlediğiniz şişenin dış kısmı pırıl pırıl olur.
İç Temizlik
Depozitosunu verip aldığınız kullanılmış olan şişelerin içinden her şey çıkabilir. En çok çıkan izmarittir. Lavaboda içindeki suları boşaltırken bunlar da çıkacaktır. Birkaç kez doldurup çalkalamak bu kalıntıları boşaltmaya yeter. Bir şey kalıp kalmadığını ya da iç yüzeyde kalıntıların olup olmadığını şişeyi ışığa tutarak anlayabilirsiniz.
MİKROPTAN ARINDIRMA
Bunun için çok çeşitli yöntemler var.
Çamaşır Suyu İle Mikrop Kırma
Bir tencere ya da kovaya şişeleri alacak kadar soğuk su koyduktan sonra şişeleri içine yatırın ve 2 yemek kaşığı kokusuz çamaşır suyu atın. 10 dakika sonra tüm mikroorganizmalar ölmüş olacaktır. Sonra şişelerin içlerini boşaltın ve baş aşağı kendi halinde kurumaya bırakın. (Çamaşır suyu sıcak suda etkisini yitirir.)
Kuruduktan sonra kapalı bir kutuda saklayabilirsiniz.
Ticari Olarak Satılan Mikrop Kırıcılar
Starsan ya da potasyummetabisülfit (sitrik asit ile birlikte) litreye 1-2 gram olarak kullanılabilir. Yine yukardaki gibi işlem uygulanır.
Sıcaklık Kullanmak
Biracıların bir şeyi sterilize etmesinin en bilinen yöntemi sıcaklık kullanmaktır. Eğer bir organizma yüksek sıcaklıkta belirli bir süre bekletilirse ölür. Sıcaklık kuru ya da buhar olsun fark etmez.
Kuru Sıcaklık
Kuru sıcak buhara göre daha az etkilidir ama yine de kullanılır. Kuru sıcağın uygulanabileceği en kolay yer fırındır. Aşağıda bekletme süresi ve sıcaklık değerleri var.
Sıcaklık Süre
170⁰C 60 dakika
160⁰C 120 dakika
150⁰C 150 dakika
140⁰C 180 dakika
121⁰C 12 saat (gece boyunca)
Bu süreler şişe bu sıcaklığa eriştikten sonra başlamaktadır. Unutmayın ki bu sıcaklıklarda arındırma olmaz sterilize edilir. Şişeler sıcaklığa dayanıklı olmalıdır. Cam ve metal uygundur. Daha sonra mikroplanmasın diye şişe ağızlarını folyoya sarmak iyi olur.
Şişeleri Kaynatmak
Şişeleri yarım saat kadar kaynatmak da mikropların çoğunu öldürür. Yine kuruması için yukarda yazılan yöntem uygulanabilir.