top of page

ÖĞÜTMEDE ISLATILMIŞ ARPA MALTI KULLANIMI

 

Kuru Arpa Maltı Nasıl Islatılır

Kuru maltı bir poşetin içine koyun, az biraz da su ekleyin ve tüm malt ıslanana kadar biraz çalklayın. Burda hedef sadece kavuzu ıslatmak, nişasta kısmının kuru kalması gerekiyor.

 

Kavuz ıslatılınca daha esnek bir hal alır. Bu esneklik ona öğütme sırasında parçalanmadan bütün olarak kalma şansı tanır. Faydalar bu andan sonra sıralanabilir.

 

Posadan Ayırmada (lautering) Kolaylık

Gerçi bu fayda torba kullananlar için bir şey ifade etmez, torba bu işlemi kendiliğinden yerine getiriyor zaten. MashTun (buzluk, termos) içinde mayşeleme yapanlar için geçerli bir fayda bu. Ve de buna bağlı olarak filtrelemeye yardımcı olur ve berraklığa katkı sağlar.

 

Çavdar ya da diğer katkılarla (adjuncts) yapılan mayşelemede posadan ayırma işlemi daha kolay yapılabilir belki de.

 

Öğütme İşleminde Hız Kazanmayı Sağlar

Bu fayda corona tarzı (silindirli) öğütücü kullananlar için geçerli. Bizim kullandığımız diskli öğütücüler için bir şey denmemiş.

 

Daha Az Fenolik Aroma

Fenolik aromalar başını karanfil ve hindistan cevizinin çektiği baharatımsı aromalardır. Ama eğer fenolik aroma çok olursa ilaç kokusu ya da sidik kokusu gibi istenmeyen sonuçlara da yol açar. Tahıldan gelen fenolik katkıların temel kaynağı kavuzdur. Sağlam kalan kavuz fenolik bileşiklerin mayşede daha az yer almasına neden olur. Bu da etkilerinin azalmasını sağlar. Bu bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı belli değil. Buğday biralarında karanfil aroması istenen bir aromadır (ferulik asit nedeniyle). Öte yandan fenolik bileşiklerden yoksun biralar daha berrak biralardır.

 

 

Kaynak: http://homebrewingfun.blogspot.com.tr/2013/09/wet-milling-versus-dry-milling.html

bottom of page