top of page

KASA SİSTEMİ İLE ARPA ÇİMLENDİRME

 

Süreçler:

Ayıklama, Suda Bekletme, Kasalara Serme, Ara Sulama, Bekleme ve Karıştırma, Çimlendirmeyi Sonlandırma, Kurutma,

Son Eleme

 

Yöntem:

Bu sistem çimlendirmede en önemli iki faktör üzerine kuruludur. Birincisi oksijen. İkincisi nem. Tanelerin yeterince havalandırılması ve nemli tutulması gerekir. Aşırı uçlarda olmadığı sürece sıcaklığın arpanın canlanmasında çok önemi yok. Sıcaklık sulama sıklığını etkiler.

 

Ayıklama

Birkaç kilo (3-5 kg) arpa almakla işe başlanır. Arpa çer çöp ve başka tohumlarla karışık haldedir. Bu çer çöpten elek ve su ile kurtulabilirsiniz. Suya bastırılmış arpayı karıştırarak su yüzeyine çıkan çöpü süzgeç ile toplayabilirsiniz. Arpaları delik genişliği 1 mm olan elekten geçirin. Bu tozu ve diğer küçük tohumları eler. Sonra derin bir kova içine arpaları alın. Üstüne su ekleyin, su bir karış arplardan yüksek olsun. Hafif olan çer çöp su yüzeyinde toplanır. Geniş bir süzgeçle bu çeri çöpü toplayın. Arpaları tekrar suyun içinde harmanlayın. Yine çer çöp yüzeye çıkacaktır. Onları da alın. Bitene kadar bu işleme devam edin. Sonra da arpaları 1 kere yıkayın ve çimlendirmeye alın. Bu temizlik işinde küçük taşlar dipte kaldığı için çimlendirme aşamasında onları bulmak gerekiyor. Ayrıca çimlendirme aşamasında görülen çeri çöpü ayıklamaya devam edin.

Suda Bekletme

Arpalar 1-3 saat suda bekletilir. Su sıcaklığı musluk suyu hangi sıcaklıktaysa o sıcaklıkta olabilir. Ama istenirse 30-40 dereceye yükseltilmiş suya da yatırılabilir.

 

Kasalara Serme

Kasalar alçak meyve kasalarıdır. İçlerine sinek teli serilidir. Her kasaya 1 kg arpa serilir. Arpalar doğrudan kovadan alınarak suyu süzüldükten sonra serilebilir.

Ara Sulama

Hava sıcaklığına bağlı olarak 4-16 saat arayla arpalar sulanır. Bunun için çiçek sulama süzgeci kullanılabilir. Son gün sulama yapılmasa da olur. Arpalardaki nem yeterlidir. İstenirse ilk ara sulamada su sıcaklığı 30 dereceye kadar çıkarılabilir. Arpanın yüzde 43 oranında su çekmesi gerektiği söylenmektedir. Ara sulamalar bunu sağlamaktadır. Kasalar ayrı ayrı sulanmalıdır.

Arpaların üstünü bir örtüyle örtmeniz istedikleri karanlık ortamı sağlayacaktır.

 

Bekleme ve Karıştırma

Arpalar 1 gün sonra beyaz uçlar vermeye başlar. İlk beyazcıklar belirdikten sonra 5 saat arayla arpalar karıştırılmalı ve alt üst edilmelidir. Kuru kalan taneler ıslakların arasına karıştırılmalıdır. Bu homojen bir çimlenmeye yardımcı olabilir.

Çimlendirmeyi Sonlandırma

Bu sistemde en fazla 3 günde (yaklaşık 72 saat) arpalar çimlenir ve filiz vermeye hazır hale gelir. Kökler geldikten sonra filizin kavuzu delip çıkmasını beklemeden arpalar kurutmaya alınır.

 

Kurutma

Kurutma en iyi güneş altında gerçekleşiyor ama siz kendinize göre bir yöntem de bulabilirsiniz. Kurutma sırasında arpaların maruz kalacağı ısı 50 dereceyi geçmemeli. Kurutma tanelerin ilk hallerindeki sertliğe ulaşmaları demektir. Yüzde 8 gibi bir nem düzeyine düşülmesi beklenir. Taneleri avucunuzla ovuşturduğunuzda köklerin kolayca dökülmesi gerekir. Kurutma için fırın, infrared ısıtıcı gibi yöntemler kullanılmaktadır. Kuruma süresi 2-6 gün arasında değişir.

Son Eleme

İyice kuruyan arpalar köklerinden ayrıldıktan sonra elekten geçirilir. Artık maltınız hazırdır.

Püf Noktaları

- Satın alınan arpanın 1000 Tane Ağırlığı’nın 40 gramın üzerinde olması gerekir.

- Arpanın içinde küçük taşlar olacaktır. Ayıklamak gerekir.

- Sağlıklı bir çimlenme için arpaların oksijenle teması önemlidir. Bu sistem bunu kolayca sağlamaktadır.

- Hazırlanan malt en az bir ay dinlendirilirse mayalama sırasında tortu az olur.

-  Arpada bulunan % 2-3 kadar şeker çimlenme sonunda % 7,5-14’e ulaşacağı varsayılmaktadır.

bottom of page