top of page

Mantar Küfü

 

Eğer yüzeyde örümcek ağı gibi yayılan beyaz bir tabaka varsa küf mantarı (mold) oluşmuş demektir. Bu mantarlar non-klorofil bitkilerdir, tek bir spordan geniş bir kütleye kadar çeşitlenirler. Birada karşımıza çıkan türler Mucor, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, Geotrichum, ve Rhizopus olarak sayılabilir. Çoğu mantar 24-30 °C oda sıcaklığında iyi bir gelişme gösterebilir. Bazı türleri daha yüksek sıcaklıklarda da yaşar. Ama zaten biz de biramızı bu yüksek sıcaklıklarda mayalanmaya bırakmayız. Küf mantarları aerobiktirler ve geniş bir pH değerinde yaşayabilirler ama daha çok asidik bir pH’ı tercih ederler.

 

Çaresi

Eğer küf oluşumu yeni başladıysa mikrop arındırması yaptığınız bir kaşık ya da kepçe ile bunları yüzeyden alıp atabilirsiniz. Böylece çoğunu temizleyebilirsiniz. Birayı hava boşluğunu çok az bırakacağınız yeni bir fermentere aktarın. Küf tabakası mantarın kendisi değildir, oksijen teması için kullanılan bir oluşumdur. Yani birada var olmaya devam eder. Fermenteri 15 derecenin altında bir ortama almanız iyi olur.  Ne kadar soğuk olursa o kadar iyidir. Bu mantarın gelişimini durduracaktır ve birayı kurtarmaya yetecektir. Birada hafif bir ecza kokusu olacaktır ama içilemez demek değildir.

 

Bazı durumlarda biranın ekşimesine izin verilip yaz birası olarak içmek tavsiye edilir.

 

Küf mantarı bulaşmış fermenteri, kapağını ve havakilidini güçlü bir mikrop kırıcıyla arındırmadan geçirmenizde fayda var. Küf mantarları ve bakteriler bir kere bulaştı mı baş etmesi çok zor hale gelebilir.

 

 

bottom of page