top of page

PLASTİK DAMACANALARDA BİRA YAPILIR MI?

 

Ev birası üretiminde plastik türleri PP(polipropilen), PET (polietilen tereftalat), PC (polikarbonat) ve cam kullanmak uygundur. Sağlık ve üretim kalitesi açısından cam ile bu üç plastik türü arasında hiçbir fark yoktur.

 

PP (polipropilen) genelde yoğurt kovalarının üretildiği plastiktir. Yüksek ısı dayanımlı ve yurtdışında satılan bira üretim kovalarının üretildiği malzemedir. PET (polietilen tereftalat) düşük ısı dayanımlı, pet şişelerin ve Skol gibi bazı bira şişelerinin üretildiği plastiktir. PC (polikarbonat) su damanacalarının üretildiği plastiktir. Bu üç plastik türü de alkolle etkileşime girmedikleri için bira üretiminde rahatlıkla kullanılabilirler. Plastik türleri yalnızca oksijen geçirdikleri için uzun vadeli (2-3 ayı geçen) koşullandırma için uygun olmayabilirler, bunun dışında tat veya sağlık açısından fermantasyon kullanımına tamamen uygundurlar.

 

  • Bu plastikler bira aromasındaki bileşikleri olumsuz yönde etkilemez.

  • Bu plastikler alkole karşı inerttir. Alkole bağlı bir kimyasal değişiklik söz konusu değildir. 

  • Madde göçü elbette olur fakat ppb (parts per billion, milyarda bir) düzeyinde gerçekleşir ve bir etkisi olmaz.

  • Plastik kokusu sadece üretim çıkışı "deodorize" edilmemiş plastik ürünlerde olur. İyi markaların su damacanalarında genelde gözlemlenmez. (Emin olmak için içme sodalı (sodyum bikarbonat) suda damacanayı 12 saat bekletip tekrar deodorize (kokudan arındırma) işlemi yapılabilir.)

 

Kaynak: Taylan Özdere

bottom of page