top of page

SANAYİ ÜRETİMİ İLE EV BİRACILIĞI ARASINDAKİ FARKLAR

 

Avrupa ve Anadolu’daki uzak geçmiş bira tarihine bakarsak bira çoğunlukla biraevlerinde, manastırlarda, bu işle meşgul aileler tarafından üretilmekteydi. Görüyoruz ki Avrupa’da ortaçağdan itibaren bira hakkında bilimsel sayılacak araştırma geliştirme ve gözlem çalışmaları da yapılıyordu. Avrupalının kayıt tutma çabası ve tutkusu bu alanda da kendisini göstermiştir. 18 yy ile birlikte bilimsem çalışmalar da ağırlık kazanmıştır. Zaten bu dönemden sonra da bira üretimi sanayi üretimi haline gelmiştir.

 

Ev biracılığı yapanlar bira hakkındaki bilgilerini sanayi birasından devşirerek öğrenirler. Kaldı ki ev biracılığı hakkında yazılan kitaplar da referans olarak sanayi birası için yapılan bilimsel çalışmaları göstermektedirler. Öyle de olmak zorundadır çünkü ev biracılığı konusunda yapılan bilimsel çalışmaya pek rastlanmaz.

 

İşte bence sorun da biraz burada başlamaktadır. Ev biracılığı mikro ölçekte yapılan bir üretimdir. Sanayi biracılığı ile aynı bilimsel tabana dayanmaktadır ama bu ölçek farklılığı prensipleri ve yöntemleri de etkilemektedir. Üstelik elde edilen bira da aynı bira değildir.

Şimdi de farklılıklara biraz göz gezdirelim. Nedir bu farklılıklar.

 

Ölçek Farklılığı

Ev biracısının yapacağı üretim 5 ila en fazla 50 litre arasındadır. Bu ölçekte bir üretim kullanılacak yöntem, hammadde, malzeme ve iş gücünü de doğrudan etkiler.

 

Hammadde İşlemekteki Farklılıklar

Su: Sanayi birası kullandığı suyu işlemek zorundadır. pH derecesinden, mineral değerlerine kadar ayarlama yapmak zorundadır. Ev biracılarının böyle bir derdi yoktur. Bazıları bu çabaya girse de elde edilecek birada çok da majör farklar yaratmaz.

Malt: Enzimatik değer açısından sanayi birasında kullanılacak malt da hep aynı malt özelliğinde olmak zorundadır. Ev biracısı (özellikle bizde) kendi yaptığı maltı da kullanabilir.

Şeker: Biz beyaz şekeri rahatça kullanabiliriz. Sanayi birası için işlenmiş şeker gerekmektedir.

 

Zaman Farklılığı

Sanayi ölçeğinde her şey hızlı olmalıdır. Zamanla bir yarış sözkonusudur. Ama ev biracılığında herşey keyfidir. Üstelik ev birasının olgunlaşması için en az 4 ay gereklidir.

 

Yöntem Farklılığı

Sanayi birası her üretimde aynı birayı yapmak zorundadır. Eğer Bomonti içiyorsanız bir yıl sonra da aynı Bomonti’yi içeceğinizi bilirsiniz. İşte bu baskı sanayi birasında enzim, kimyasal, filtreleme gibi dış ve gelişmiş faktörlerin kullanılmasını zorunlu kılar. Tüm aşamalar sıkı bir kontrol altındadır. Belirli bir yöntem vardır ve bu yöntemden en az bir sapma tüm üretimi tehlikeye sokabilir. Ev biracılığında böyle bir zorunluluk zaten yoktur. O yüzden sabit sıcaklıkta mayşeleme yapmak bile sonuca ulaşması için yeterlidir.

 

bottom of page