top of page

KULLANDIĞIMIZ SULARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

 

Doğal Kaynak Sularının Özellikleri Nelerdir?

Kaynak Suyu, Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte izin verilenler dışında her hangi bir işleme tabi tutulmaksızın nitelikleri tanımlı, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır.

 

Doğal Kaynak Suyu ve Doğal Mineralli Su Arasındaki Fark Nedir?

Doğal mineralli sular ile doğal kaynak suları arasındaki fark; doğal mineralli suların mineral içeriğinin yıl boyunca (mevsimsel değişimlerde doğal dalgalanmalar dışında) sabit kalarak, değişmemesidir. Doğal kaynak sularında böyle bir koşul aranmamaktadır.

Ayrıca doğal mineralli sular kaynağına bağlı olarak gazlı veya gazsız olabilir. Ayrıca tercihe göre, kaynağından çıkarıldıktan sonra da karbondioksit ile zenginleştirerek gazlı hale getirebilir.

 

İşlenmiş İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir?​

İçme Suyu, Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve Bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyon, filtrasyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması suretiyle elde edilen, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır.

İşlem görmesi sebebiyle bu sular doğal olarak değerlendirilmez. 

 

Doğal Kaynak/Mineralli Suyu ve İşlenmiş İçme Suyunun Arasındaki Fark Nedir?

​Doğal kaynak/mineralli suları işleme tabi tutulmazken işlenmiş içme suları isminden de anlaşıldığı gibi farklı işlemlerden geçirilebilir. 

 

Çeşme Sularının Özellikleri Nelerdir?

Şehir şebeke suları genellikle nehir, göl ve baraj suları gibi yüzeysel sulardan elde edilirler. Bu sulara sanayi ve tarımda kullanılan toksit maddeler, gübreler, deterjanlar, evsel atıklar, lağım suları gibi mikrobiyolojik kirliliğe yol açan kirleticilerin karışma olasılığı oldukça yüksektir. Şebeke suları mikrobiyolojik güvenliğin sağlanması amacıyla genellikle klor bazlı dezenfeksiyon işlemine tabi tutulur. Kaynak suları ise yeraltından çıkması nedeniyle bu kirlenmelere karşı önemli ölçüde korunmuştur. 
 

Arıtma Sular ile Doğal Kaynak/Mineralli Suların Arasındaki Fark Nedir?

Piyasadaki pek çok arıtma cihazından içme suları geçirildiğinde, yapılarında bulunan özel bir filtre ile faydalı mineraller ayrılır ve çok yumuşak su elde edilir, geriye mineral ihtiyacınızı karşılamada beslenmenize destek olmayacak bir su kalır.

 

Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik

Yayımlandığı Resmi Gazete: 1 Aralık 2004 Çarşamba  Sayı: 25657

Piyasada veya reklamlarda doğal mineralli suyun ihtiva ettiği maddelerin veya doğal mineralli suyun önemli bir niteliğinin vurgulanması açısından aşağıda belirtilen hususlara uyulur ve etiket üzerinde belirtilir:

a) Katı tortu olarak hesaplanan mineral miktarı 1500 mg/L den fazla ise “zengin mineralli”,

b) Katı tortu olarak hesaplanan mineral miktarı 500 mg/L den az ise “düşük mineralli”,

c) Katı tortu olarak hesaplanan mineral miktarı 50 mg/L den az ise “çok düşük mineralli”,

şeklinde uyarılar etikette belirtilir.


 

 

bottom of page