top of page

UNDAN EKŞİ MAYA YAPIMI

 

MALZEMELER

Un

Şeker

Tuz

Su

Kavanoz

 

YAPILIŞI

Yarım su bardağı suyu ılıtın. Ilık suya bir kaşık un (buğday unu), bir çorba kaşığı şeker, az biraz tuz ekleyin. (İsterseniz oranlara sadık kalarak daha çok da yapabilirsiniz.) İyice karıştırıp bir kavanoza alın. Oda sıcaklığında karanlık bir ortamda bekletin. Su durulduktan sonra bulanacaktır. 3-4 gün içinde yüzeyde köpüklenme olacak. Bu mayanın çalıştığını gösterir. Köpüklenme çok fazla olmaz. Kokusu farklıdır.

 

KULLANIŞI

Maya hazır olunca kavanozdaki sulu kısım 15-20 litre şerbete doğrudan karıştırılır. Fermantasyon 10-12 saat sonra başlar.

 

SAKLANMASI

Yaş maya yapmak basit olduğu için bu mayayı saklamak pek gerekmez. Saklanmak istenirse üstteki su ayrı bir kavanoza alınır. Kavanozdaki suya 2-3 haftada bir bir çay kaşığı şeker eklenerek buzdolabında 2-3 ay tutulabilir.

 

AMAÇ

Undan yapılan yaş maya bir başlangıç mayasıdır. Bakteri ve maya içerir. Asıl maya bu maya ile yapılan fermantasyondan elde edilen tortu ile elde edilebilir. Her yeni nesilde maya bira mayasına dönüş yapabilir. Alkol dayanıklığı artar. (Nesilden kasıt şudur: İlk yaptığınız biradan elde ettiğiniz tortu birinci nesildir. Bu nesilin fermantasyonun tortusundan elde ettiğiniz yeni maya ikinci nesil demektir.)

 

 

ÇEŞİTLEME

Elinizdeki ekşi mayayı 2-3 nesil sonra ticari bir mayayla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Bu üretimden elde ettiğiniz tortuyu ister seyrelterek (yeast wash) ister kurutarak (sıhhi olmaya özen göstermek önemli) koruduğunuzda ve de yeni nesilleri kullandıkça kendinize özgü bir maya da geliştirme şansınız var. 

 

BİRASI

Bu maya ile ekşi, hafif gövdeli ve meyvemsi tatlara sahip bira yapılır. Malt kokusu ağır basar.

 

YORUM

Bu maya türünün vahşi maya (wild yeast) olup olmadığını bilmiyorum.

 

bottom of page