top of page

YENİ BAŞLAYANLAR NE YAPMALI

Yeni başlayanların en büyük derdi nereden başlanacağını bilememesidir. İkinci olarak da nasıl bir sistem oluşturacaklarına karar verememeleridir. İşçilik ve de el mahareti ayrıca bir dert olabilir. Bir diğer sorun da beğendiği birayı nasıl yapacağıdır. Bu soruya hemen yanıt vereyim. Hayalinizdeki birayı yapmayı unutun. Sadece bir bira yapmaya odaklanın. Hayalinizi 7-8 üretim yaptıktan sonra yapmayı hedefleyin. Konuları tek tek ele alalım.

 

Nereden Başlamalı

Malzeme

Tabi ki araç gereç ve malzeme temini ile işe başlamalı. Malzeme temini de mayşeleme yöntemine bağlı olduğu için bu kısımda yine kafalar karışır. Bunu çözmenin yolu en basitten başlamaktır. Yani torba ile sabit sıcaklıkta mayşeleme yoluyla ale bira yapmaktır. Deneyim kazandıkça diğer malzemelere ve yöntemlere geçiş yapılabilir. Yani lager bira sistemi için kademeli mayşeleme yöntemleri ve torbasız buzluk (mash tun) ile bira yapmak. Daha da ileri sistem Cornelius fıçı sistemi kullanmak. Daha da ilersi HERMS sistemi kurmak.

Peki yöntem kendiliğinden seçilmiş oldu: Torba ile sabit sıcaklıkta mayşeleme yoluyla ale bira yapmak. Buna göre basit bir kazan ve diğer malzemeler artık işinizi rahatça görecektir.

 

Hammadde

Şimdi geriye hammadde seçimi kaldı. Hangi mayayı, hangi şerbetçiotunu, hangi maltı kullanmalı. Bir de bunları temin derdi var tabi. Aslında bu dert artık son aylarda bir dert olmaktan çıktı. Satıcı sayısı yeterli sayıya ulaşmasa da artık hammadde temini sorunu aşıldı.

Ale bira yapacağımıza göre malt İzmir Tuborg maltı olursa iyi olur. Kaliteli bir malttır. Bu malttan ana malt olacaktır ama özel maltlarınızı da bu malt ile hazırlayabilirsiniz. Hatta bunun yanına ham buğday, mısır, çavdar, pirinç de kullanabilirsiniz. Öyle kilolarca değil bu katkılar 100-200 gr sadece.

Maya satıcılarda yeterince var artık. Benim önerim ilk 4-5 üretimi aynı maya ile yapmak ve diğer değişkenlerin özelliklerini keşfetmek. Sistemi oturttuktan ve maltın, şerbetçiotunun özelliklerine biraz aşina olduktan sonra çeşitli mayaları deneyerek sonsuz oranda bira seçeneğine yol almak. Bu nedenle başta tat olarak çok baskın olmayan bir maya seçmek. Mesela Fermentis’in US-05, S-04 mayaları.

Şerbetçiotu ister pelet olsun ister kurutulmuş fark etmez. Ama IBU hesabı yapmak istiyorsanız alfa asit değerini bildiğiniz bir tanesi olsun. Nasıl olsa 4-5 üretim boyunca birkaç tane denersiniz.

 

Ne Kadar Yapmalı

İlk üretimler 5 litreyi geçmemeli. Hem kısa zamanda üretim yapmayı hem de çok hammadde harcamamayı sağlar. Çeşitli denemeler yapmayı sağlar. Ve başetmesi kolaydır.

 

Hacim Artırmak

Yapacağınız biranın hacmini artırmak sistem değişikliği yapmaktır. Haşlama kazanının büyüklüğü, ocağın ateş gücü, soğutma sisteminin kapasitesi artırılmak zorundadır. Sistem değişikliği kolay olmaz hep bir aksaklık çıkar. O yüzden önceden iyice planlanmalıdır.

 

Yazarak Çalışın

Yapacağınız reçeteyi önceden hazırlayın. Yaptığınız işlemlerdeki miktarları, sıcaklıkları, süreleri not edin. Sonraki üretiminizde çok işe yarayacaktır.

 

Takvim Yapın

Özel malt 1 hafta önceden hazırlanmalı ve dinlendirilmeli. Buz için önden hazırlık yapmalı. Malt 1 gün önceden öğütülmeli. Tüm bunları planlayın.

 

Bira Kiti

Eğer imkanınız varsa ilk önce hazır bira kiti ile başlamak iyi olur. Hem başarısızlık yaşamanız mümkün olmaz ve hevesiniz kaçmaz hem de ne tür bir işle uğraşacağınızı kısmen de olsa önden görmüş olursunuz.

bottom of page